Tog 1. maja 2016. izgorela je crkva Svetog Save u Njujorku. Potiče iz 19. veka i originalno je pripadala protestantskoj crkvi. Kasnije je vladika Nikolaj Velimirović, sa vernicima, otkupio i ona postaje mesto sabiranja pravoslavnih Srba u Americi. Čak je i bila uvrštena na listu znamenitosti Njujorka.

Tog istog dana, na Vaskrs, gorele su još 3 crkve: grčka, makedonska i ruska. Sve pravoslavne.

Postavlja se pitanje kako je to moguće? Istog dana, samo pravoslavne crkve, su gorele. Baš pravoslavne i baš na Vaskrs. Gle čuda!

gorela crkva svetog save na menhetnu
Izvor: taisensnews.files.wordpress.com

Novinari su počeli da spekulišu da li su to ustaše zapalile jer je SPC kočila priznavanje Alojzija Stepinca za sveca. Drugi su pričali kako su to uradili Šiptari. Treći su govorili da je to organizovao neki tajkun koji je kupio plac tik do crkve i hteo da zida soliter. Plan je bio da soliter natkriljuje crkvu i naši ljudi nisu pristali. Možda su muslimanski teroristi orkestrirano zapalili sve 4 crkve. Nećemo nikad saznati.

Zvanična objava policije kaže da je crkva izgorela zbog neugašenih sveća. Smatra se da je čovek koji brine o svećama kriv ali neće ga pravno goniti.

Verujem da je crkva zapaljena namerno. Sveće ne mogu toliko brzo da izazovu toliki plamen i štetu. Pre će biti da je u pitanju bacač plamena ili nešto razornije. Verujem da policija zna ko je to uradio. Ali naravno, neće se otkriti jer su dobili pare da ćute.

Ono što je posebno interesantno je da je sve izogrelo do temelja osim ikone Svetog Save i drvenog krsta koji su se nalazili u kancelariji starešine hrama. Neko bi rekao da je to slučajnost. Neko bi rekao da je čudo. U svakom slučaju, ta dva predmeta su ostala netaknuta i pronesena su u litiji kroz ulice Njujorka. cudo sacuvana ikona svetog save od pozara
Izvor: alo.rs