Kad sam bio u osnovnoj i srednjoj školi, voleo sam da gledam mafijaške filmove, posebno italijanske. Dopadalo mi se što su uglađeni, lepo obučeni, žive lepo i udobno. Divio sam im se, priznajem. Viđao sam i u tim filmovima ubistva i druge užasne stvari.

Potom sam počeo shvatam ko su u stvari oni i da ih gledam kao zločince. Navijači su današnij mafijaši. Jedino što nemaju oni te manire ali su im poslovi isti.

velibor dunjić vođa navijača i narko diler

Jer Zvezda je život…

Zamisli da sediš sa društvom za stolom i dođu ti neki likovi i počnu da te maltretiraju. Baš to je doživeo košarkaš Crvene Zvezde, Čarls Dženkins. Dok je bio u restoranu sa prijateljicama došla su dvojica tipova i počeli nešto da mu prete i da ga vređaju. Potom su ga odveli za svoj sto i držali mu bukvicu.

Najsmešnije od svega je to što je jedan od njih kao argument ubedljivosti podigao majicu i pokazao tetovažu grba Zvezde.

U jednom gradu, u pravnoj državi, na javnom mestu tebi neko ne dozvoljava da slobodno ideš i maltretira te. Nema obezbeđenja lokala da reaguje, nema policije, nema nikoga. Ne samo što su mu smetali za njegovim stolom već su ga terali da dođe za njihov i držali mu slovo o “posvećenosti”.

…sve drugo su sitnice

Verujem da su mu agresivno pretili dok su mu se unosili u lice, kako ne voli dovoljno klub i “da je Zvezda život a drugo su sitnice”,  da žele da se više trudi i da izgara na terenu, da ako ne budu videli posvećenost u njegovoj igri može svašta da mu se desi. Kad su završili, otišli su. Dotle je nesrećni Dženkins je uplašeno ćutao i slušao.

Čak je posle i objavio fotografiju sa komentarom da se lepo družio sa fanovima. Pa šta bi drugo i smeo da objavi? Na licu mu je osmeh pun straha. A ova dvojica mrtvi ozbiljni kao da bi ga “olupali” od batina. Zato se jadnik smeška iako bi pobegao glavom bez obzira.

dunjić i bogdanov držali bukvicu dženkinsu

I ako puno je ko oko, silom ispraznim separe…

Ta dvojica navijača su bili Velibor Dunjić i Ivan Bogdanov. Poznati izgrednici po brojnim nedelima i bogatim policijskim dosijeom.

Bogdanov je bio onaj tip što se popeo na ogradu u Đenovi kad je naša fudbalska reprezentacija igrala sa Italijom. Meč je prekinut zbog toga i Srbija je bila kažnjena.

ivan bogdanov navijač i krimos prekinuo utakmicu u Djenovi

Dunjića su sledeće godine izrešetali ispred nekog beogradskog splava. Sigurno se to nije desilo zbog toga što se dovodila u pitanje njegova “ljubav prema klubu”.

Ti nam kažeš šta ti treba mi ti javimo gde stiže…

Zna se da se navijanje koristi samo kao paravan. Oni su u stvari narko dileri.

Ne ide se na stadion jer se voli klub, niti što se voli fudbal. Navijači na stadion ne idu da gledaju utakmicu nego da navijaju. Navijanje je svrha samo sebi. I osim toga, da se obave poslovi.

Imaju ogromnu neformalnu vlast iako formalno nemaju nikakvu. Pre par godina Lazara Markovića, tada fudbalera Partizana, udario je navijač dok su ispred južne tribine došli igrači da se navijačima zahvale na podršci. Objašnjenje je da je bio nezadovoljan njegovom igrom. I zbog toga sme da mu udari šamar?!

šamarom se prevaspitavaju neposlušni fudbaleri

Takođe, nije se mali broj puta desilo da vođe navijača siđu u svlačionicu i drže govore fudbalerima o “ljubavi prema klubu”. Čemu služi trener i uprava kluba onda?

Munze konza

Bio sam redar na utakmici u Zemunu kad je FK Zemun slavio ulazak u 2. ligu.

Od glavnog redara smo dobili instrukcije da ne smeš da navijače pretreseš lepo već moraš da preskočiš ako imaju baklju da ti ne bi imao problem. Kažnjivo je, po zakonu, uneti baklju na stadion. E, ja običan redar da imam problem jer radim kako treba?!

Još mi policajac kaže da može da mi se neki navijač unese u lice, da počne da se širi i da mi preti. Tada ja kažem njima i onda će oni da ih vrate sve nazad. Da stavljam glavu u torbu za 700 din po utakmici?

odakle zemunskim navijačima toliko para?

Neki čikica, isprepadanog izgleda, mi kaže: “Samo se ti pravi lud. Budi dobar sa navijačima. Ne želiš probleme. Da te sutra nađu u gradu i da svašta bude. Ali dobri su oni momci. Treba i njih razumeti. Treba znati kako s njima”.

Pomislio sam: “Jeste, baš su dobri i ti znaš s njima odlično. Samo što ruke ne počnu da ti se tresu od straha.”

Hvala Bogu što nisam bio na pretresanju već sam bio zadužen da otključavam i zaključavam neku kapiju.

Pare nisu problem, para IMA

Navijanje se sastojalo od: koreografije, balona, konfeta. Pitao sam se odakle pare za sve to. Ipak je to 2. liga. Srpski klubovi kukaju da nemaju para a ovamo mi redari dobijamo 700 din za utakmicu.

Kad sam video vozni park navijača baš sam se iznenadio. Sve su to lepi, skupi automobili. Jedan od njih je hteo da izveze svoj auto sa parkinga stadiona. Pošto ima kapija, redar treba da je otvori. Redar je zakasnio jedan trenutak. Zbog toga se vozač naljutio i tom redaru koji može otac da mu bude obratio vrlo pretećim tonom: “Nemoj da ti se više ponovilo. Jel si razumeo? Ako se ponovi, najebao si”.

bahati navijači su narko dileri

Plaćenici vlasti

Svi ih se plaše i niko im ništa ne može. Oni to znaju i zato se bahato ponašaju. Verujem da je tako jer vlasti ih koriste za prljave poslove. Kao nagradu puštaju ih da rade šta im je volja.

Verujem da su ih koristili kad su nepoznati ljudi sa fantomkama rušili kuće u Savamali. I niko o tome ništa ne zna.

vlast angažuje navijače za prljave poslove